.

Het Souterrainzondag 19 december 2010

(Kerst)verlichting deel 1


Een paar weken niets doen aan blog is niet goed voor de blogstatistieken. Reden hiervoor was dat ik weinig tijd heb genomen om blog bij te werken omdat ik veel heb geëxperimenteerd om baan te voorzien van een goede (straat)verlichting. Nu ben ik voldoende ver gevorderd om mijn blog te "vullen" met nieuws van de Souterrain Targa Florio.
Lantaarns die ik in 2007 had gemaakt voor baan op zolder

Lantaarns die ik paar jaar eerder had gemaakt, had ik voorzien van kleine gloeilampjes die ik nog over had van mijn HO trein verleden. Deze lantaarns gaven te weinig licht op de grotere Targa Florio baan in de Souterrain. Heb tevergeefs geëxperimenteerd met LED (icm met weerstandjes).

Uiteindelijk kwam ik uit op halogeen lampjes. Dat betekende dat kap van lantaarns moest worden vergroot omdat halogeenlampjes groter waren. Zodoende bij Karwei aluminium buisjes gehaald en aan slag gegaan.
Kapjes voor lantaarn gezaagd
Kapje in lengte door miden gezaagd en met tang uit elkaar gebogen
 
Vervolgens bewerkt met hamer om kap 'rond' te krijgen

Kap de scherpe randjes eraf gevijld met machine en kap meer vorm gegeven
 
Ondertussen onder de tafel de draadjes nog aan elkaar vast geknoopt en met nietpistool vastgemaakt.


5 of 10 watt thats te question
Eerst met 10 watt geëxperimenteerd en later met 5 watt. Na lampjes vast te hebben gesoldeerd aan draadjest heb ik vervolgens kapjes met lijmpistool vastgemaakt wat achteraf gezien een blunder was. Door warmte die zowel de 5 als de 10 watt lampjes afgaven smolt de lijm in no time. Walmende lantaarns als gevolgd. Niet de bedoeling dus.  

Toch maar secondelijm!!!

Volgende probleem waar ik mee te maken had, is dat lantaarns na verloop van tijd erg warm werden van de 10 watt lampjes. Lantaarn kon ik niet meer aanraken!! Had gehoopt door maken van grotere kap en gebruik making van aluminum dat warmte goed genoeg werd afgekoeld. Dus niet. 5 watt is absolute maximum (nog wel warm maar nog te overzien) en wat nog belangrijker is: met voldoende licht.
Voila de eerste lantaarntjes staan er!!
Ongeveer 12 lantaarns zijn nu inmiddels aangesloten. Moet nog een stuk of 8 nog aansluiten. En verder wil ik nog wat doen aan lichtbrug. De mannetjes op de brug werken nu in het donker. Dat kan natuurlijk niet.
Wordt vervolgd!!!


2 opmerkingen:

  1. Nooit bloggen voor de statistieken, maar omdat je wat te melden hebt.
    En dat heb je ook deze keer weer! Mooie nachtfoto ook trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jij gaat iig niet donker de kerst in....

    BeantwoordenVerwijderen